Wytyczne to sobie moga wsadzic. Rownie dobrze mozna by powiedziec, ze napinacz rozrzadu ma gwarancje na 5kkm i 1 miesiac. Prawda ?? To tez przeciez czesc zuzywaja sie.
[O2] Problem z tylnym zawieszeniem Octavia II FL, sprężyny
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Dziś byłem na wymianie sprężyn jest widoczna różnica choć szału nie ma ale auto prowadzi się dużo lepiej pomiar tyłu wyszedł ok 390mm poprosiłem o wpis do ksiązki serwisowej by ewentualnie reklamować na przyszłość
[ Dodano: Pon 18 Lut, 13 14:40 ]
Maicroft, gdyby poinformowali przy zakupie auta ze gwarancja na springi jest tylko 6 miesięcy albo 10tkm to ok ale gdy napisali to w trakcie trwania gwarancji to prawo nie działa wstęcz wiec mogą sobie to pismo wsadzić w........
Mariusz
Spoty Tarnowskie
Mam do sprzedania wyłącznik zespolony Octavia II po lifcie 5KO 953 507AS osłone poduszki kierownicy i tunel środkowy
Komentarz
-
-
endryu, Tak BD wcześniej miałem jakieś dziwne jedna biała i 4 żółte albo brązowe ciężko stwierdzić jaki to kolor teraz auto wyglada dobrze tył jest wysoki nie mam gazu zażadałem jeszcze sprawidzić geometrie bo nie chcieli zrobić i wyszło że trzeba regulować bo jest spory bład
Mariusz
Spoty Tarnowskie
Mam do sprzedania wyłącznik zespolony Octavia II po lifcie 5KO 953 507AS osłone poduszki kierownicy i tunel środkowy
Komentarz
-
-
U mnie sprawa wygląda tak : umowiłem się na pomiar , a gdy już bylem w aso to odmówino mi ponieważ auto się nie kwalifikuje (auta nie mam jeszcze 6 miechów ani nie mam 10 tysi przejechanych ) . Wystosowałem pismo do kierownika i nagle cud ... moge przyjechać na pomiar . Teraz najlepsza część , wykonali pomiar i mówią "mam dla Pana dobrą wiadomość , jest w normie " (tylko , że jest około 370 mm z tyłu a z przodu 390 mm) , pokazali jakiś wzór i według niego obliczyli ,że jest "wporządku" . A pupa nadal siedzi . Spotkał sie ktoś z takim "czymś" ?! Byłem w aso Auto Śliwka w Katowicach na ul.Tadeusza Kościuszki 94 - jako "reklama" .Profil O2 Tour'ek -> http://www.autocentrum.pl/awc/bezele...-octavia-2012/
Komentarz
-
-
bezelex, wiec zbyli Cię poszukaj sobie tu masz wymiary jakie maja być jak pamietam 394mm +/- 10mm wiec jak masz 370mm nalezy Ci sie wymiana!!! Ja miałem tyle i wymienili mi na nowe bez gadania!!! Jedź do inne ASO albo zrób im koło pióra maja obowiązek wymienić Ci!!!
Mariusz
Spoty Tarnowskie
Komentarz
-
-
bezelex, zastosowali wzór! No nie mogę :haha:
Co ASO to inne kretyńskie zbywanie klienta...!Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
bezelex - na stronie 81 masz prawidłowy rysunek z pomiaru prześwitu. Jak miałem 381 mm to zgłosiłem to w Ganinexie - tam również po przejściach ( czytaj miesiącu pomyłek "młodych pracowników" i trudności obiektywnych ) w końcu nastąpił pomiar. Ta ceremonia pod nadzorem kierownika i przy mojej obecności wykazała właśnie że tył siedzi o 3 mm poniżej dolnej granicy - i sorry dostałem moje 4-te spręzyny BH.
Ja zrobiłem sobie nawet kropkę na środku tego logo Skody na kołpakach żeby śledzić prześwit - niektórzy z rodziny twierdzili, że to można wyleczyć :roll: .
Zażądaj pomiaru w Twojej obecności albo pisz przez formularz kontaktowy ze strony Skody że serwis nie wykonał pomiaru zgodnie z wytycznymi. W końcu również możesz zmienić serwis. Zatankuj oba zbiorniki , wsadź koło zapasowe i do boju :wink: . Powodzenia
Komentarz
-
-
Hej
Jeśli chodzi o "wzór" na obliczenie prześwitu to faktycznie mają coś takiego - jest rysunek koła i dokładnie wskazane skąd dokąd należy mierzyć.
Oni nie robią pomiaru od środka koła - jest to bardzo wyraźnie napisane (wręcz zakazane) - na blankiecie (z tym "wzorem").
Tak jak koledzy piszą - tankować zbiorniki do pełna i walczyć o swoje. Jeśli ASO wali w (piiiip) to trzeba pisać do SAP. Dopytywać się nie odpuszczać.
U mnie póki co trzyma normę w górnej granicy(BF + MAD`y) "ino" trochę trzęsie
Powodzenia.
" Co Pan zrobisz?...Nic Pan nie zrobisz !"
Pzdr. - 1.6 MPI
Komentarz
-
-
Tatra, jak byłem na pomiarze to widziałem ta stronkę z tymi wskazaniami jak mierzyć itd rysunek jest dokładnie taki sam jak tu na 81 stronie są jeszcze wytyczne by pomiary robić po przejechaniu kilku km jeśli wczesniej auto było podniesione i jak mi wymienił spręzyny pojechał na chwile się przejechać dopiero zrobił pomiar w mojej obecności po za tym trzeba domagać się pomiaru geometrii tylnych kół mnie nie chcieli zrobić ale się uparłem i faktycznie wyszły spore rozbiezności korygowali to i potem przepraszli za brak profesjonalizmu
Mariusz
Spoty Tarnowskie
Komentarz
-
-
A ja mam nakręcone juz parę kkm na Lesjoforsach 1KO 511 115 BC i trzyma normę i niczym nie trzęsie za 129 zeta za sztukę to mi się do ASO nie chce podjeżdżać.
Nadmienię, ze założyłem sobie "BC" z premedytacją, jakbym założył odpowiednik Lesjoforsa do Kombi to on ma oznaczenie 1KO 511 115 BG i dupcia zapewne wtedy wywindowana jest pod niebo a i tak na nich pewnie nie trzęsie ( mają jedynie 0,5 wysokości więcej niż BC i 0,1 mm grubszy drut)
Ciekawe kiedy ASO dostrzeże, ze za siadający tyłek na pusto odpowiada też wysoki przód?
Ja mam na pusto 408 mm z przodu, planuje również podmiankę przodu, to spowoduje, że tył pójdzie do góry jeszcze.
Jak wymieniłem z przodu amorki to przód spadł o prawie 0,5 cm z każdej strony a tył się podniósło kilka mm, pisałem o tym już wcześniej.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oluapjakbym założył odpowiednik Lesjoforsa do Kombi to on ma oznaczenie 1KO 511 115 BG i dupcia zapewne wtedy wywindowana jest pod niebo a i tak na nich pewnie nie trzęsiesaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez oluapjakbym założył odpowiednik Lesjoforsa do Kombi to on ma oznaczenie 1KO 511 115 BG i dupcia zapewne wtedy wywindowana jest pod niebo a i tak na nich pewnie nie trzęsie
Komentarz
-
-
Hej,
w mojej skodzie po zatankowaniu benzyny i gazu do pełna odległość od środka osi koła do nadkola wynosi 365mm. W przypadku przodu 412mm. Jestem umówiony na Poniedziałek na pomiar. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Co mnie zdziwiło zostałem poproszony przez ASO o zważenie samochodu zatankowanego do pełna. Muszę zrobić trzy pomiary: 1) pomiar całkowity pojazdu, 2)pomiar samochodu po najechaniu przednimi kołami na wagę tak aby tylne koła były tuż przed platformą wagi, 3) to samo tylko że z tyłem. Na podstawie wagi pojazdu skoda powinna dobrać odpowiednie sprężyny - podobno.
Jak już będzie po wszystkim dam znać co udało się załatwić.Janek
Komentarz
-
-
ASO chce ustalić faktyczne masy pojazdu. Moją octę też ważyli (serwisant mówił, że muszą to zrobić-takie wytyczne SAP) oraz pomiary miarką. I następnie wymiana.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
ja miałem podobną sytuację nacisk na osie zważyli mi w ASO a całe auto musiałem ważyć na mieście takie ma wymagania SAP potwierdzam
Mariusz
Spoty Tarnowskie
Komentarz
-
-
Maicroft, nacisk na osie tak ale całe auto juz nie bedziesz miał dokładnego pomiaru dlatego wysyłaja na miasto
Mariusz
Spoty Tarnowskie
Komentarz
-
-
Maicroft, mnie na złomie wyszło 1260 gazu brak
[ Dodano: Pią 01 Mar, 13 12:56 ]
z Aso mi nie pokazli ile im wyszło te naciski
Mariusz
Spoty Tarnowskie
Komentarz
-
-
Samochody na gwarancji, serwisowane w ASO, a oni każą ważyć na mieście (czyt. na"złomowisku").
Jak to możliwe, że SAP/ASO nie wie ile waży konkretny model Octy?
Takie rzeczy tylko w ...Polsce.
P.S. Z czystej ciekawości zapytam - czy opłatę za ważenie, np. na złomowisku pokrywa ASO/SAP?
" Co Pan zrobisz?...Nic Pan nie zrobisz !"
Pzdr. - 1.6 MPI
Komentarz
-
Komentarz